Wednesday, April 22, 2009

TENTERA LAUT KAYA DENGAN ISTIADAT

Foto : latihan menembak di geladak
Cerita mengenai navy belum pernah habis. Tentera laut kaya dengan adat istiadatnya.

Walaupun di daratan, nama kapal tetap digunakan untuk kem dan markasnya. Contohnya KD Panglima Hitam untuk kem dan markas Paskal dan KD Duyong untuk markas latihan penyelam.
Foto : Pusat Latihan Penyelam (KD Duyong) - bersama Lt Kdr Masliza Maaris, Pegawai Perhubungan Awam Markas TLDM
Tiang kapal di depan bangunan utama dijadikan simbol untuk pelbagai istiadat dan upacara.
Pelbagai bendera yang digunakan di atas kapal pula mempunyai simbol tersendiri. Ia berdasarkan sistem kod sebagai tanda isyarat kepada anak kapal dan kapal sahabat.

Foto : Captain Chan Peng Cheong, Pegawai Kanan Sistem Komunikasi, Markas Armada TLDM bersama pelbagai bendera simbol kod
Selain geladak yang digunakan untuk mendarat helikopter, ia turut digunakan untuk aktiviti riadah dan latihan menembak.

Anak-anak muda yang meminati kerjaya navy, jangan lupa berkunjung ke karnival jom heboh TV3 dan suarasa TV9 sempena hari ulangtahun stesen 'tiga tahun sentiasa di hati' di Pangkalan TLDM, Lumut hujung minggu ini untuk pendedahan awal.

Upacara pengisytiharan Lumut sebagai Bandar Tentera Laut akan disempurnakan oleh Sultan Perak esok dan Jumaat ini.

Manakala Hari Terbuka Armada Bersama Konsert Jom Heboh dan TV3 Navy Special akan disempurnakan oleh Sultan Selangor selaku Kaptain Yang Dipertuan TLDM pada 25 dan 26 haribulan.

Program sambutan Jubli Intan (75 tahun) TLDM akan terus diadakan sehingga Disember ini dengan LIMA 2009 dan International Fleet Review di Pulau Langkawi.

4 comments:

Komander Ramli said...

Brader you turun lumut bila...aku ada disana dari 24 hingga 27 April

Kalau you turun boleh kita kena teh tarik malam malam

Komander Ramli said...

man..satu lagi term ayng selalu kita gunakan untuk orang yang suka buat kacau bilau sebagai "yautun"

tradisikan...hehehe

Komander Ramli said...

Yautun ni pulak kalau dapat kita tangkap jangan campak kelaut dulu...kita gantung dia kat tiang bendera dalam seminggu ker biar mati beragan...mayat dia jangan buang kelaut terus takut dosa dia tu jadi toksik sampai jerung pun mati...

kalau boleh bakar...

LEKLOOK said...

Sorry bro,
aku tak dapat pergi Lumut. 25hb ni ada reunion regular 20 & 21. Nak teguk skot yg dah dpt dato dan pangkat jeneral turun sekali.