Wednesday, November 5, 2014

SAMBUTAN DI KERATON MATAN TANJUNGPURA

,

Sebahagian kenangan ketika menerima undangan Sultan Kerajaan Matan Tanjungpura (Ketapang, Kalimantan), Pangeran Ratu Kertanegara Haji Gusti Kamboja bersama rombongan diketuai Sultan Iskandar Mahmud Badaruddin (Sultan Palembang).

Kunjungan selama tiga hari memberi penuh makna dan pengalaman baru kepada saya mengenai budaya kesultanan di Kalimantan yang terus dipelihara.
Dibawa mudik ke Keraton Matan Tanjungpura menggunakan cruise dengan perjalanan hampir satu jam. Sepanjang perjalanan kami dijamu sarapan pagi, diiringi polis marin dan anggota nasyid yang menaiki bot lain.

Setibanya di jeti berhampiran Keraton, kami disambut oleh hulubalang dan ditepung tawar dengan disarungkan kain kuning oleh pembesar keraton.

Rombongan Sultan Matan Tanjungpura yang disertai beberapa sultan sebagai tetamu khas bersama kami tetamu dari Malaysia kemudian diarak ke keraton.


Pesawat yang membawa rombongan kami dari Jakarta ke Ketapang, Kalimantan. Penerbangan pergi balik hanya sekali sehari.


Jamuan malam pada hari pertama kunjungan kami. Jamuan santai ramah tamah ini di adakan di kediaman Sultan Matan Tanjungpura.


Berbaris selepas selesai ditepung tawar. Menunggu jemputan terakhir selesai ditepung tawar sebelum rombongan bergerak dan diarak ke keraton.


Bersama Sultan Matan Tanjungpura dan Sultan Palembang.


Rakyat mewakili pelbagai etnik menghadap Sultan.

1 comment:

IRDI TOUR BANDUNG said...

Salam ....
Jom gi bandung!! Habiskan masa terbaik tuan/puan disini..
Kami bisa hantarkan untuk berpusing pusing.
Dengan harga jimat dan service bintang 5 tuan/puan bisa bersenang senang menikmati cantik nya kota bandung.
khusus untuk bulan november dan desember ni kami adakan harga promo!! IRDI TOUR BANDUNG, menyediakan perkhidmatan supir Dan kenderaan sepanjang bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk maklumat yang lengkap, Sila hubungi IRDI TOUR BANDUNG berkenaan promosi percutian di Bandung,atau melayari Blog : htt:keretamurahpelancongan.blogspot.com. Jom jom ke bandung bersama IRDI, Dijamin murah dan puas hati Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi. Dijamin Irdi bagi harga sangat murah dan berpatutan serta layanan yang sangat baik. Contact Person : Mobile Phone : +6281322167717 Whatsapp: +6281214741600 / +6281220477335 Email : irditour.bandung@yahoo.com Facebook Irdi tour Bandung amat mengalu-alukan kedatangan Tuan / Puan. Waalaikumussalam